Tilbage

Mental Health Empowerment in the Southern Province of Rwanda

Organisation:

IMCC (International Medical Cooperation Committee)

Pulje:

Civilsamfundspuljen

Bevillingstype:

Projekt B (0,2-0,5 mio)

Projekt start:

01.01.2008

Projekt slut:

31.10.2009

Beviliget beløb:

390.742,00 kr.

Indsatsen foregår i følgende lande:

  • Rwanda

Lokale partnere:

  • Medical Students' Mental Health Association(MMHA)

Overordnede mål :

Det overordnede mål er at forbedre den mentale sundhedssituation blandt befolkningen i den sydlige provins i Rwanda, ved at styrke viden om mental sundhed, i særdeleshed PTSD.

Umiddelbare mål :

Fase 1: At skabe et mental sundhedskorps bestående af 40 studerende, med kompetencer indenfor rådgivning og psykoedukation. Fase 2: At reducere stigmatisering af personer med PTSD symptomer, blandt skoleelever i alderen 11-17 år fra 10 skoler i den sydlige provins. Fase 3: At øge den lokale befolknings viden om PTSD og emner relateret til mental sundhed i den sydlige provins. Dette skal gøres ved, at det mentale sundheds korps: a) Deltager i ceremonielle begivenheder under den officielle sørgeperiode og tilbyder støtte til mennesker der oplever akutte PTSD symptomer. b) Underviser borgere på den månedlige dag for lokal samfundstjeneste (Umuganda). c) Laver psykoedukation med forældreløse børn i særlige programmer for forældreløse.

Målgrupper :

Fase 1: Målgruppen er 40 studerende i alderen 20-27 år. 18 er kvinder og 22 er mænd. Fase 2: 400 skoleelever fra 10 skoler i den sydlige provins i Rwanda. Målet er at ca. 30 % vil være piger, da der er et flertal af drenge i skolerne. Fase 3: a) Borgere, der deltager i de offentlige mindehøjtideligheder i 10 udvalgte sektorer i den sydlige provins. Deltagerne er unge og gamle, mænd og kvinder. Hovedparten er lokale, fattige og analfabeter. Som regel er der 900 mennesker til stede ved disse ceremonier. b) Borgere, som deltager i Umuganda; den obligatoriske, nationale arbejdsdag. Omkring 100 personer deltager. De er voksne (18-50 år), de fleste er analfabeter og ca. 20 % er kvinder. c) Forældreløse børn, der deltager i regeringens ferieprogrammer for forældreløse. De deltagende er 13- 20 år, flertallet er piger.

Resume:

Folkemordet i Rwanda,1994, har medført en af verdens højeste forekomster af post-traumatisk stress syndrom (PTSD). Projekts formål er, at fremme den mentale sundhed i Rwandas Southern Province ved uddannelse af et frivilligt mental sundhedskorps med kompetencer inden for psykoedukation og mental sundhed. Projektet har 4 faser: Fase 1 (Nov/dec. 2007): Uddannelse af et mental sundhedskorps på 40 rwandiske studerende (25 læge-, 10 psykologi- og 5 socialrådgiverstuderende) gennem et 7 dages seminar, hvor interventionsmetoder til efterfølgende faser udvikles. Fase 2 (Jan.–marts 2008): Psykoedukation i PTSD-symptomer og coping-strategier af i alt 400 secondary school students på 10 skoler. Fase 3 (marts-december 2008): Empowerment af lokalbefolkningen indenfor mental sundhed igennem: 3A) rådgivning ved officielle sørgeceremonier, 3B) undervisning ved samfundstjenestedagen kaldet Umuganda og 3C) psykoedukation af forældreløse unge. Fase 4 (Jan.-marts 2009): som fase 2. Projektet er et initiativ fra rwandiske lægestuderende, udarbejdet i samarbejde med danske studerende.